Mijn blog is mijn hobby

12 juli 2016

hobby

De regelmatige bezoeker van A Novel Place weet inmiddels wel dat ik behalve boek recensies weinig anders publiceer op de blog. Dat komt omdat ik er geen behoefte aan heb om over mijzelf schrijven. En ik wil ook geen onderwerpen moeten bedenken om meer bezoekers te trekken.
De hoeveelheid bezoekers is voor mij namelijk niet belangrijk.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leuk dat ik bezoekers krijg, maar het is niet mijn drijfveer.
En dat is op het moment geloof ik heel zeldzaam in blogland.
Ik zie zoveel bloggers zich in bochten wringen om maar zo veel mogelijk bezoekers te trekken. Dat is toch niet leuk meer??

Waarom blog ik dan??

Zoals het berichthoofd al zegt: mijn blog is mijn hobby. Ik doe het omdat ik daarvan geniet.
Gewoon voor mijzelf dus.
En ik vind het leuk dat ik een eigen plekje op het World Wide Web heb.
A Novel Place ben ik begonnen omdat ik mijn gedachtes over de door mij gelezen boeken ergens kwijt wilde. En wat is er dan beter, en leuker, dan een blog?

Het oog wil ook wat

Mijn meest favoriete bezigheid is toch wel het veranderen van de blog. Het is voor mij belangrijk dat hij er mooi uit ziet.
Ik kan er uren naar kijken en van genieten als een nieuw ontwerp klaar is Emoticon met brede lach . Maar ik kan er ook ineens zat van zijn en dan begin ik weer van voor af aan; nieuwe kleurtjes uitzoeken, headers ontwerpen, een andere indeling maken. Puur genieten!
In het eerste jaar dat ik via WordPress blog is de blog al behoorlijk vaak veranderd. Tweak Me Theme v2 maakt het me ook wel heel gemakkelijk en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Een impressie van het 1e jaar…

Hoe?

Dat ga ik jullie hieronder vertellen; wat ik gebruik om mijn blog te veranderen en hoe ik te werk ga.
Als het je niet interesseert sla het gerust over, maar dit is iets waarover ik nou graag eens wilde schrijven. Omdat het mijn hobby is. En misschien heb je er wat aan Knipogende emoticon .

Wat mag en wat niet?

Mijn motto is ‘doe wat jij wilt en mooi vind’.
Het is jouw blog en als je je geld er niet mee hoeft te verdienen dan moet je doen wat jij wilt.
Zelf houd ik van een cleane blog. Daarmee bedoel ik dat hij best in het oog mag springen qua kleur en indeling, maar toch ook overzichtelijk moet zijn. Niet te vol gepropt dus. Het is één van de redenen waarom ik bijvoorbeeld de sidebar van de hoofdpagina heb gehaald.

Handige programma’s

Het veranderen van de blog doe ik allemaal op de PC.
Er zijn mensen die het via hun tablet of zelfs hun telefoon kunnen, hartstikke knap, maar zonder mijn PC en onderstaande programma’s ben ik nergens. Voor mij zijn ze onmisbaar.

  • Color Cop
  • Font Viewer
  • Jasc. Animation Shop
  • Paint Shop Pro X2
Color Cop

Voor leuke kleurcombinaties ga ik vaak naar Design Seeds, maar ook andere blogs of websites kunnen mij inspireren.
Mijn uitgangspunt is meestal een combinatie van 3 kleuren. Dat biedt genoeg mogelijkheden voor je links, bericht titels, buttons etc.
Om de kleurnummers te achterhalen gebruik ik ColorCop. Het is een lichtgewicht programmaatje dat geen uitgebreide installatie nodig heeft. Je pakt hem uit, klikt op het icoontje en hij staat op je bureaublad, klaar voor gebruik.

colorcop2

Font Viewer

Naast kleur vind ik een font ook heel belangrijk voor het uiterlijk van een blog. Ik heb een enorme verzameling, maar omdat ik ze niet allemaal op mijn PC wil installeren is  Font Viewer een uitkomst. Die maakt het mogelijk om ze te kunnen gebruiken in programma’s als Word en PSP.
Voor de header en de post titles probeer ik vaak dezelfde of gelijkende fonts te gebruiken. Dat mogen best bijzondere fonts zijn, maar de body font hou ik simpel en duidelijk.

PSP

Als ik weet welke font(s) ik wil gebruiken start ik Paint Shop Pro, open een nieuw blad voor de header  en vul de achtergrond kleur in om het totaal plaatje beter te kunnen zien. Meestal is dat wit want dat vind ik zelf het mooist en duidelijkst voor de blog. Maar ook hier haal ik af en toe een leuke achtergrond vandaan. Daarna type ik de blogtitel, voeg eventueel nog een plaatje toe en begin te knippen, kopiëren, plakken en schuiven net zo lang tot de header naar mijn zin is.
PSP is programma dat ik iedereen aan kan raden, het heeft ontzettend veel mogelijkheden. Maar het is ook een duur programma. Een goed alternatief is  GIMP. Het is gratis  en lijkt erg veel op PSP. Maar ook online zijn er handige programma’s te vinden zoals  Canva (heeft veel leuke en gratis afbeeldingen) en Pixrl.

Jasc. Animation Shop

Als ik een clipart of vector in de header wil gebruiken is het heel toevallig dat die de goede kleur heeft. In de gevallen dat dat niet zo is helpt Jasc. Animation Shop me om dat te veranderen. Het heeft een handige replace color instelling die je de kleuren in een afbeeldingen laat wijzigen. Deze pen is een goed voorbeeld:

penvspen
Je kan soms hele leuke gratis cliparts of vectors vinden via google, maar dan moet je er wel op letten of er copyright op zit. Wil je op safe spelen dan kun je voor een paar euro op Creative Market of The Hungry Jpeg terecht.

En dan is het zover

Als ik tevreden ben met wat ik gemaakt heb dan is het tijd voor het leukste en spannendste gedeelte: de verandering.
Ik zet de blog offline (met de Site Offline or Coming Soon plugin) totdat ik de meest in het oog springende veranderingen heb doorgevoerd.
Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is een fluitje van een cent, vooral als je alleen maar de basis veranderingen doorvoert (nieuwe header, font-styling, kleuren voor de side-bars, footer etc.).
Ik heb geen idee of andere thema’s ook zo makkelijk te bewerken zijn, maar met Tweak Me Theme v2 (het enige thema dat ik tot nu toe gebruikt heb) is het echt een peulenschil. Elk onderdeel van de blog dat veranderd kan worden wordt duidelijk aangegeven. Er hoeft er geen regeltje CSS aan te pas te komen…..

En je kunt net zoveel en zo vaak veranderen tot het je helemaal naar de zin is voordat je hem weer online zet.

Wil je meer weten?

Ik hoop dat je dit een leuk en informatief artikel vond. Wil je meer weten over één van de programma’s die ik genoemd heb of heb je een andere vraag, laat het me weten en ik zal hem zo snel mogelijk beantwoorden.

Heb je een tip voor mij?

Heb je zelf nog een leuk programma waarvan je denkt ‘oh, dat is wat voor haar’, vertel het me.
Ik probeer graag nieuwe dingen uit!


Posted in Blog
Tags:

2 responses to “Mijn blog is mijn hobby

  1. Erg leuk, dit kijkje in de keuken van jouw blog :). Ik betrap mezelf ook wel eens op de gedachte “minder views, dus waarvoor doe ik het nog?”, maar dan denk ik idd ook: omdat ik het zelf gewoon leuk vind, en dat is het belangrijkste! Samen met andere bloggers praten over boeken en bloggen, dat is eigenlijk toch wel mijn favoriete deel. Dat mijn eigen posts (die ik overigens met net zoveel plezier in elkaar zet) dan een keer wat minder worden bezocht, da’s dan jammer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.