Cassandra Clare – Clockwork Princess

Cassandra Clare – Clockwork PrincessClockwork Princess by Cassandra Clare
Serie: The Infernal Devices #3
Genre: Fantasy, Steampunk, Young Adult
Published: maart 2013
Rating: 5 Stars

Tessa Gray should be happy - aren't all brides happy?
Yet as she prepares for her wedding, a net of shadows begins to tighten around the Shadowhunters of the London Institute.
A new demon appears, one linked by blood and secrecy to Mortmain, the man who plans to use his army of pitiless automatons, the Infernal Devices, to destroy the Shadowhunters. Mortmain needs only one last item to complete his plan. He needs Tessa. And Jem and Will, the boys who lay equal claim to Tessa's heart, will do anything to save her.

En weer kan ik niet anders dan mijn volle lof uiten over de geweldige schrijfkunst van Cassandra Clare. Helemaal ondersteboven ben ik van dit laatste boek in deze serie en niet in de laatste plaats door het verschrikkelijk mooie, dubbele Happily Ever After, einde.

Ik had niet verwacht dat ik zo emotioneel zou zijn na de laatste regels van Clockwork Princess, maar ik heb mijn tranen niet in kunnen houden. In het tweede gedeelte van het boek, vanaf het moment dat Will vertrekt om Tessa te redden, vind er een nogal trieste gebeurtenis plaats en de wending die die gebeurtenis later neemt vond ik hartverscheurend.

Maar de epiloog heeft me toch wel de das om gedaan. Weer een zeer onverwachte wending. Een mooie wending, een prachtige ode aan Tessa’s in tweeën splitste hart, maar wel één waardoor het wegslikken van de tranen steeds moeilijker werd.

Vanaf het begin had ik veel meer op met Will dan Jem, dat ligt niet zozeer aan Jem zijn persoonlijkheid, ik mocht hem heel erg graag en de wending die zijn leven neemt is niet één die ik voor hem zou hebben gekozen, maar aan de passie waarmee Will door het leven gaat en daardoor is zijn persoonlijkheid in mijn ogen veel stralender. Ik heb dan ook altijd geduimd voor een einde waarin Will Tessa aan zijn zijde heeft. Misschien oppervlakkig van mij, maar dat was één van de belangrijkste redenen waarom ik niet kon wachten om dit boek te lezen, ik moest weten of ze aan het einde samen zouden komen.

Maar natuurlijk wilde ik ook weten wat Tessa nou precies is, hoe en of ze het leger van de automatons kunnen verslaan, en hoe het verder zou gaan met de andere bewoners van het instituut. Cassandra Clare heeft op al mijn vragen bevredigende antwoorden gegeven en de serie beëindigd op een manier die ik niet had kunnen dromen. En tussen alle problemen door kunnen we smullen van nog 2 op bloeiende romances, heerlijk!.

Een nieuwe serie over Shadowhunters is inmiddels al weer in de maak en staat gepland voor 2015. Het eerste deel zal, zoals het nu lijkt, Lady Midnight gaan heten en de serie The Dark Artifices. Daar zijn heel veel enthousiaste reacties op gekomen natuurlijk, maar ook negatieve reacties. Velen vinden dat CC zich laat leiden door haar succes van The Mortal Instruments en The Infernal Divices en eerlijk gezegd vind ik ook dat ze het thema nu een beetje aan het uitmelken is. Ik had ook liever gezien dat ze over heel andere supernaturals zou gaan schrijven want ik denk dat ze veel veelzijdiger is dan dat, maar dat wil niet zeggen dat ik die serie niet ga lezen.

Maar het wachten is eerst nog op het 6e en laatste deel van The Mortal Instruments die helaas pas op 1 maart 2014 zal verschijnen.

Klik hier voor mijn review van deel 1 en hier voor mijn review van deel 2

*In de spoiler hieronder ga ik iets verder in op de meest emotionele gebeurtenissen in dit boek. Wil je Clockwork Princess nog lezen, lees dan vooral niet verder!!*

vieuw spoiler

You may also like...

2 reacties

 1. Joany de Vries schreef:

  Ik…moet…deze…lezen… :O Ik houd echt zo veel van deze reeks van Cassandra Clare. Ik vind hem zelfs nog beter dan de Kronieken van de Onderwereld.

 2. Hilda schreef:

  Ik zat hier al een stukje te schrijven dat ik deel 1 in het nederlands had gelezen. Totdat k erachter kwam dat het niet van dezelfde serie is.
  Ik moet dus ook deze serie lezen……………….. hopelijk in het nederlands, anders toch echt in het engels.
  Maar ff kelly's e-reader lenen, die heeft toch net 2 boeken in het engels besteld hihihi.

  groetjes hilda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge