WordPress of Blogger?

8 augustus 2015

Lang, heel lang stelde ik mijzelf die vraag.
En nu, na 3 maand bloggen op WordPress, ben ik zo enthousiast dat ik dat met jullie wil delen.

heartpress
Ik wilde nooit geld in mijn blogs steken.
Zolang ik ze zelf kon vormen zoals ik dat graag wilde was Blogger goed genoeg voor mij.
Maar ik was ook bang voor het onbekende.
Zou het mij wel lukken om de blog te verhuizen naar WordPress.org, het lijkt zo ingewikkeld? Verdwijnen er geen berichten? Blijven mijn tags bij de berichten bestaan?
Allemaal vragen waarop ik niet eerder antwoord zou krijgen dan wanneer ik de gok zou wagen. En omdat ik meer wilde met A Novel Place, dingen die in Blogger niet kunnen, heb ik de stap naar self-hosted WordPress met het zweet in de handen gewaagd.

Na het installeren van WordPress, wat een stuk makkelijker ging dan ik verwacht had (en nee, er waren geen berichten verdwenen en de tags gingen ook gewoon mee), kocht ik Tweak Me Theme v2 en de UBB plugin van Nose Graze.
De UBB plugin is de meest geweldige aankoop die ik gedaan heb en hieronder vertel ik iets meer over die plugin, maar ook Tweak Me Theme v2 is een hele goede aanschaf geweest.
Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk in dit thema en ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd dus ik kan nog wel ff vooruit.

Bloggen met WordPress is eigenlijk niet zo heel anders dan met Blogger vind ik, maar dat wat WordPress zoveel beter, makkelijker en mooier maakt zijn de plugins.
Voor bijna alles is wel een plugin te vinden en het is de kunst om daarin de voor jou juiste keuze te maken.

WordPress

 

 

Mijn favoriete plugins:

 • Askimet:
  Werkt achter de schermen en beschermt je blog tegen reactie- en trackback-spam.
 • Broken Link Checker
  Werkt ook achter de schermen en zodra hij een gebroken link op je site heeft gevonden krijg je een melding via mail en/of in je dashboard en kun je actie ondernemen.
  Erg handig want er is niets irritanter voor je bezoekers dan een link die niet werkt.
 • Ultimate Book Blogger
  I It !!!
  De plugin is niet gratis maar hij is zijn geld dubbel en dwars waard!
  Hij sorteert en archiveert de door jou gerecenseerde boeken  en bied een tal van andere mogelijkheden. Als je al veel recensies gepubliceerd hebt, zoals bij mij het geval was, dan kost het je wel even wat tijd om ze handmatig te indexeren, maar dat ben je zo weer vergeten als je alles zo mooi op zijn plek ziet staan  Knipogende emoticon Je wordt door Ashley van Nose Graze automatisch op de hoogte gehouden van updates en met de laatste update heeft ze mij helemaal blij gemaakt want bij de review index hebben we nu ook een A-Z navigatie (iets wat ik vreselijk miste want die had ik wel in mijn blogger index).
  En vanaf nu kunnen we de boek info ook ophalen via Goodreads, super handig! Ze denkt echt mee met boek bloggers!
  Ook ontwikkelt ze steeds weer nieuwe Add-On’s voor de plugin (sommige zijn gratis) en ik maak sinds kort gebruik van de flame rating Add-On voor mijn Sexy Sunday tag.
  Wat mij betreft is het de plugin voor boek bloggers.
  Mocht je geïnteresseerd zijn kijk dan eens op Nose Graze voor meer info over de plugin en andere dingen die je blogger leven een stuk makkelijker kunnen maken.
 • WordPress Editorial Calendar
  Nog een plugin waar ik veel gebruik van maak.
  Ik werk graag vooruit en deze kalender helpt je met het inplannen van je artikelen. Je kan je artikel naar de datum dat hij gepubliceerd moeten worden slepen maar ook handmatig inplannen en je kunt in één oogopslag zien wat en wanneer het online komt. Ideaal!
 • WordPress SEO by Yoast
  Een plugin die op het eerste gezicht niet zo heel veel doet, maar wanneer je er wat langer gebruik van maakt zul je zien dat je steeds beter en sneller gevonden wordt in de zoekmachines. Het gaat niet vanzelf, je moet er wel het één en ander voor doen, maar de extra tijd die je er in moet stoppen per blog-post loont zich zeker.

Natuurlijk heeft WordPress ook een aantal nadelen . . . . .

 • Het grootste nadeel van WordPress vind ik dat je niet, zonder dat je bezoekers het merken, kunt zitten klooien in je layout.
  In Blogger had ik een testblog gemaakt en gebruikte die om nieuwe lay-outs te maken en te exporteren naar de originele blog. Niemand zag of merkte er iets van tot de nieuwe kant en klare lay-out online kwam.
  Nu moet ik de blog offline zetten als ik wil veranderen. Geen ramp, maar je kunt niet lekker relaxed een paar weken over een nieuwe lay-out doen want ik wil mijn blog niet zo lang offline zetten.
 • Er is geen mogelijkheid om vanuit het online blog bericht naar de bewerkingsmode te klikken via een icoontje (zoals het potloodje onderaan een Blogger bericht).
  Ik ben er achter gekomen dat ik daar meer gebruik van maakte dan ik dacht.
  Bij pas gepubliceerde boeken is dat niet zo’n probleem, die staan bovenaan in je dashboard, maar voor hele oude berichten moet je eerst zoeken in je database om bij het te bewerken bericht te komen. Daar is wel een zoek functie voor, maar het is wat omslachtiger.
 • Ik speelde ontzettend graag met de html code van Blogger en probeerde van alles uit om mijn blog nog efficiënter en mooier te maken, maar de code van WordPress is heel anders en ik kan er mijn weg nog niet zo goed in vinden.
  Nou zijn heel veel uiterlijke aanpassingen te realiseren in het Tweak Me Theme en anders is er wel weer een, juist 😉 , plugin voor te vinden, maar heel af en toe moet wil ik een aanpassing doen die alleen maar in de code kan en dan moet ik soms heel lang zoeken voor ik het gevonden heb.
 • Het voordeel van de vele plugins voor WordPress is gelijk ook een nadeel want zoals ik hierboven al schreef, je hebt echt voor alles een plugin nodig.
  Zelfs voor de meest basic instelling die Blogger bv automatisch aan zijn bloggers bied: een back-up maken van je blog.
  Maar het voordeel ervan is weer dat je geen dingen op je blog hebt waarvan je toch nooit gebruik maakt en dat verhoogt de snelheid.

Conclusie:

Verhuizen naar WordPress is de beste keuze die ik gemaakt heb en bovenstaande nadelen wegen niet op tegen het gemak en plezier waarmee ik nu blog.
Ik had er altijd al plezier in maar dat plezier is door WordPress verdubbeld!


Posted in General
Tags:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.